2012-05-30 17:18:38• hírek • Nagykároly.ro

Csöppnyi autók a gyermekkorból

Kisautó-kiállítás nyílt szerda délután a kastély egyik emeleti termében. Leiner László szatmárnémeti gyűjtő az igen jelentős Matchbox-gyűjteményének körülbelül felével, mintegy háromezer darabbal érkezett Nagykárolyba.

Amint az ismeretes, a Matchbox - magyarul gyufásdoboz - egy 1953 óta létező angol játék- és modellmárkanév, ami elsősorban játékautóiról ismert. Ez az elnevezés az egykori gyártó cég, a Lesney Products első nagyobb szériás modellautóinak méretére utal. A cég az első jelentősebb játékautó-gyártó cég volt a világon, és így talán a legismertebb is. Leiner László gyűjteményében az legelső játékautók közül is jó néhányat megtalálunk, közöttük olyanokat, amelyek még mindig az eredeti csomagolásukban díszelegnek.

Vannak közöttük például sorozatok is, azaz látszólag egymástól alig különböző autócskák, amelyeket figyelmesebben szemügyre véve kiderül, hogy bár egy-egy kisebb alkatrészben mindössze, ám mégis eltérnek a többitől. A kiállítás kis tárgyai között természetszerűleg igen friss, mai játékautókat is találunk. Ugyanakkor például hadi járművek, oldtimerek, haszongépjárművek kicsinyített másait is tartalmazza a gyűjtemény.

A szerdai alkalmon is már igen sokan megcsodálták a tárlatot, s a múzeum szervezte kiállítást egy hónapon át tekinthetjük meg, méghozzá a kastély nyitva tartásának időpontjaiban, azaz csütörtökönként, péntekenként, szombatokonként és vasárnapokonként 10 és 15 óra között.


Leiner László Matchbox-kiállítása nyílt meg a kastélyban.

http://www.youtube.com/watch?v=fdiEk87RWQQ&feature=youtu.be

Leiner László Matchbox-kiállítása nyílt meg a kastélyban.

Leiner László Matchbox-kiállítása nyílt meg a kastélyban.

Leiner László Matchbox-kiállítása nyílt meg a kastélyban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: